Graditi ali kupiti hišo – Kaj se splača bolj?

Večina kupcev stanovanj na koncu porabi veliko časa in energije za iskanje ali oblikovanje “popolnega doma”, preden podpiše kakršno koli pogodbo ali določi sredstva.

Lokacija, cena, tržni trendi, davki na nepremičnine, pristojbine združenj lastnikov stanovanj in stanje nepremičnine se običajno upoštevajo pri lovu na hišo. Prav tako ima vsak kupec običajno seznam želja, ki vključuje posebne potrebe (stvari, ki jih mora imeti kupec) in želje (funkcije, ki bi jih kupec želel, a bi jih po potrebi lahko opravil).

Medtem ko postopek nakupa stanovanja vključuje več pomembnih izbir, je ena prvih odločitev, ki jih morajo kupci sprejeti, ali bodo kupili obstoječi dom ali zgradili novega.

Vsaka pot ima svoje prednosti in slabosti. Tukaj je pogled na obe strani.

Nakup obstoječega doma

Za nakup obstoječega doma sta dve glavni prednosti: udobje in cena. Ko vas  posojilodajalec vnaprej odobri , lahko nakupujete, izberete dom in podate ponudbo.

Kvalificiran nepremičninski agent lahko poenostavi postopek, tako da vam pomaga pri iskanju ustreznih nepremičnin, vas vodi skozi pogajanja in pomaga pri dokumentaciji. Ko je ponudba sprejeta, boste morda lahko zaprete na obravnavo, nato pa v roku enega meseca ali dveh, odvisno od okoliščin.

Čeprav postopek vključuje številne korake – kot so financiranje, ogled domov, dajanje ponudb, pregled stanovanj in zaprtje – je priročnost takojšnje vselitve dovolj prepričljiva, da se mnogi ljudje odločijo za obstoječi dom namesto gradnje.

Urniki in stroški

Potreba po nakupu stanovanja, pripravljenega za vselitev, morda še posebej velja za kupce, ki imajo tesen urnik, kot so tisti, ki se selijo zaradi nove službe ali katerih otroci bodo začeli v novi šoli.

Potem so tu še stroški. Glede na podatke, ki jih je zbralo Nacionalno združenje graditeljev domov, je v mnogih (vendar ne v vseh) primerih ceneje kupiti obstoječi dom. 1 Ko najdete bodoči obstoječi dom, uporabite hipotekarni kalkulator, da dobite boljšo oceno skupnih stroškov nakupa tega doma na podlagi današnjih obrestnih mer. 

Glede na vaš ciljni nepremičninski trg so lahko cene za obstoječa stanovanja še vedno precej ugodne po  finančni krizi  in stanovanjskem zlomu, ki je znatno znižal cene nepremičnin po vsej državi.

Priročnost v primerjavi s prilagajanjem 

Drug razlog, zakaj bi lahko bil obstoječi dom boljša možnost, je, če bi radi bili v določeni uveljavljeni soseski – v bližini službe, šole, prijateljev in/ali družine. Verjetnost je tudi, da bo dom imel zrelo krajinsko ureditev, tako da vam ne bo treba skrbeti, da bi zagnali trato, zasadili grmičevje in čakali, da zrastejo drevesa. In če želite živeti blizu mesta, bo vaša najboljša izbira obstoječa hiša, saj bo večina, če ne celo, zemljišča že zgrajena.

Po drugi strani pa je lahko najpomembnejša pomanjkljivost nakupa obstoječega doma ta, da ne boste dobili točno tistega, kar želite. Morda niste zaljubljeni v tloris in si morda želite, da bi bila polovica kopalnice v prvem nadstropju polna kopalnica ali da bi bila v glavnem nadstropju še ena spalnica.

KLJUČNI ODVZEMI

  • Morda je težko najti dom, ki je v popolnem stanju, zato če kupujete dom, boste morda morali upoštevati stroške morebitnih posodobitev ali prenove.
  • Gradnja novega doma kupcem omogoča, da uvedejo ukrepe za varčevanje z energijo. 
  • Če ste na določenem urniku, je nakup doma v primerjavi z gradnjo navadno varnejša izbira. 

Zlasti starejše hiše so lahko funkcionalno zastarele in ne izpolnjujejo več potreb večine kupcev. Na primer, sicer lepa štirisobna hiša ima lahko samo eno kopalnico ali pa je kuhinja premajhna, brez prostora za širitev.

Če ne najdete obstoječega doma, ki ima točno tisto, kar želite in je v popolnem stanju, boste morali porabiti dodaten denar za preoblikovanje, popravila, okrasitev in/ali urejanje okolice. Te dodatne stroške je treba upoštevati v skupni ceni, zlasti pri izbiri med različnimi nepremičninami ali primerjanju stroškov gradnje lastne hiše.

Prednosti gradnje novega doma

Gradnja novega doma ne ponuja enakega udobja kot nakup obstoječe hiše. Ne samo, da morate poiskati zemljišče, ki morda ni v obstoječi soseski, morate upoštevati tudi čas, da najdete arhitekta ali gradbinca, in izbrati vsak element nove strukture. 

Tveganje, da bo vaša hiša presegla proračun ali trajala dlje, kot ste pričakovali, lahko omejite tako, da sodelujete z uglednim gradbincem in imate dobro pogodbo.

Pridružitev obstoječemu razvoju lahko poenostavi postopek, čeprav lahko omeji vašo stopnjo izbire. Prav tako morate skrbeti za sisteme, na primer, ali vam zemljišče omogoča dostop do komunalne vode in kanalizacije, ali zahteva vodnjak in septični sistem, skupaj z vsemi okoljskimi in drugimi dovoljenji.

Velika prednost je, da je veliko večja verjetnost, da boste dobili točno tisto, kar želite. Za mnoge je že ta dejavnik dovolj, da se odločijo za gradnjo namesto nakupa. Kljub temu pa obstajajo tudi druge prednosti, kot je zmožnost ustvarjanja učinkovitejšega doma, ki izpolnjuje nove energetske kode in standarde za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje ter izolacijo in filtracijo zraka. Boljša učinkovitost je dobra za okolje in vam lahko vsak mesec prihrani denar pri računih za komunalne storitve.

Bolje za okolje in povrnitev naložb

Še ena ugodnost? Nova hiša je morda dobesedno boljša za vas. Starejši domovi lahko vsebujejo azbest, svinčeno barvo ali plesen. In ga je mogoče zgraditi s posebnimi materiali, ki so boljši za okolje.

“Zeleni aparati/naprave z oceno Energy Star ter učinkovitejša stranišča, vodovodne in električne napeljave vam omogočajo, da zgradite “zeleno” za bolj trajnostni dom na dolgi rok,” pravi Guy Burtt, direktor pri Riverstone Development Group, Inc. ., pooblaščeni generalni izvajalec s polnimi storitvami in vodja gradnje. “In imate možnost namestitve, rokavov in/ali žice za prihodnje nadgradnje tehnologije, kot sta avtomatizacija doma in solarna energija.”

Čeprav so lahko začetni stroški gradnje višji, bo morda lažje povrniti svojo naložbo. “S preprodajo svojega novega doma lahko dobite večji dobiček. Novejši dom je za večino ljudi običajno privlačnejši od starejšega,” dodaja Burtt. Poleg tega bo nov dom zahteval manj popravil in manj vzdrževanja, kar lahko prihrani denar in čas. In kot poudarja Burtt, boste imeli z novim domom garancijo , tako da tudi če gre kaj narobe, boste morda še vedno pokriti.

Poleg denarja in lastnosti lahko gradnja hiše pripelje do stopnje zadovoljstva, ki je ne morete doseči z nakupom obstoječega doma. “Obstaja določen občutek čustvene povezanosti z življenjem v novem domu, ki ste ga ustvarili,” pravi Burtt. “Dišava po novem domu, nihče drug ni stopil (ali hišnih ljubljenčkov) na vašo preprogo. To je vaša kreacija, ki ustreza vašemu slogu in osebnosti, ki ste jo ustvarili iz nič.”

Tveganja pri gradnji doma

Največje pomanjkljivosti pri gradnji hiše so ponavadi višji stroški in daljši časovni okvir, ki se lahko povečata v celotnem procesu gradnje hiše.

“Vaš potencialni graditelj naj zagotovi reference in nato preveri njihove prejšnje reference lastnikov stanovanj,” pravi Burtt. “[In] poskusite uporabiti pogodbo s pavšalnim zneskom namesto pogodbe s stroški plus .” Pavšalna pogodba določa fiksno ceno za gradnjo, pri čemer tveganje prekoračitve stroškov postavlja na gradbenika namesto na kupca. Kupcu lahko pomaga preprečiti nepričakovano zvišanje cen.

Če želite prihraniti denar in čas, vzdržujte dobro komunikacijo s svojim graditeljem in se prepričajte, da ste zadovoljni z zasnovo/tehničnimi podatki, preden se začne gradnja. Ni dobro za vas ali vašega graditelja, če se premislite o barvi granitnih pultov, potem ko so že nameščeni.

Poleg tega bi moral vaš izvajalec sodelovati z vami, da vam pomaga zmanjšati stroške. Z zamenjavo različnih materialov in napeljave lahko prihranite na tisoče dolarjev, zato, če so stroški zaskrbljujoči, se vnaprej vprašajte, ali obstaja cenejša alternativa. In ne pozabite, da bo vse, kar je nenavadno, na primer barve po meri ali okrašena oblika materialov, najverjetneje stalo več.

Ustvarite urnik in ostanite povezani s svojim graditeljem

Da bi ostali v skladu z urnikom, je dobro, da z gradbincem ustvarite načrt za spoštovanje urnika in poskusite skleniti pogodbo, ki vključuje trajanje gradnje in se izogibajte odprtim rokom. predlaga Burtt.

Če niste v državi, se boste želeli prepričati, da vas bo graditelj obveščal o napredku. “Vprašajte, ali bo graditelj redno zagotavljal fotografije napredka, in določite, kdo bo vaša glavna kontaktna točka v celotnem procesu,” pravi.

Spodnja črta

Tudi če začnete iskati dom z iskanjem popolne obstoječe nepremičnine, se lahko na koncu odločite za gradnjo, da boste dobili točno tisto, kar želite. Nasprotno pa lahko načrtujete gradnjo in se pozneje odločite, da je obstoječi dom boljši. V obeh primerih lahko sodelovanje s kvalificiranim in izkušenim strokovnjakom – ne glede na to, ali je to nepremičninski agent ali splošni izvajalec – pomaga zagotoviti, da postopek poteka čim bolj gladko.

Dodaj odgovor