Vodič po korakih za začetek gradnje doma

Da bi vam pomagali pri pripravi in ​​razumevanju gradnje vašega novega doma, ta članek opisuje tipične korake, ki jih bo vaš graditelj naredil med gradnjo novega doma, in vam bo pomagal obveščati, kaj se dogaja v ključnih fazah.

Upoštevajte, da se lahko postopek gradnje doma razlikuje od regije do regije in od graditelja do graditelja, še posebej, če gradite dovršen dom po meri . Ne pozabite povprašati svojega graditelja o njegovih posebnih politikah in postopkih.

Pogosto pripravo lokacije in temeljenje izvaja ista posadka, vendar to morda ne velja za gozdnate parcele. Z rovokopačem in buldožerjem posadka očisti mesto kamenja, naplavin in dreves za hišo in, če je primerno, septični sistem. Posadka izravnava gradbišče, postavlja lesene forme, ki služijo kot predlogo za temelje, in koplje luknje in jarke. Vgradijo se podnožje (konstrukcije, kjer se hiša povezuje z zemljo, ki jo podpira). Če bo vaš dom imel vodnjak, ga bodo na tej točki izkopali.

Če ima dom polno klet, se izkoplje luknja, se oblikujejo in vlijejo podlage ter se oblikujejo in vlijejo temeljni zidovi. Če gre za ploščato, se temelje vkopljejo, oblikujejo in vlijejo; območje med njimi je izravnano in opremljeno s komunalnimi vodi (npr. vodovodni odtoki in električni odvodniki); in plošča se vlije.

Ko se beton vlije v luknje in jarke, bo potreben čas, da se strdi. V tem obdobju na gradbišču ne bo nobene dejavnosti.

Po strjevanju betona ekipa nanese hidroizolacijsko membrano na stene temeljev; vgrajuje odtoke, kanalizacijske in vodovodne pipe ter vse vodovodne napeljave, ki morajo iti v ploščo prvega nadstropja ali klet; in zasipa izkopano umazanijo v luknjo okoli temeljne stene.

Ko je postopek strjevanja končan, mestni inšpektor obišče mesto, da se prepriča, ali so komponente temeljev v skladu s kodami in pravilno nameščene. Ta pregled se lahko ponovi, odvisno od vrste temeljev (plošča, plazilni prostor ali klet). Vaš graditelj bo nato odstranil obrazce in začel usklajevati korak št. 2, fazo uokvirjanja.Popolno grobo uokvirjanje
Talni sistem, stene, strešni sistemi so dokončani Obloga nanesena na zunanje stene, prekrita z zaščitno folijo Talni sistemi, stene in strešni sistemi so dokončani (skupaj znani kot lupina ali skelet hiše). Na zunanje stene in streho se nanese obloga iz vezanega lesa ali OSB plošč ter vgrajena okna in zunanja vrata. Obloga je nato prekrita z zaščitno pregrado, znano kot hišni ovoj; preprečuje, da bi tekoča voda prodrla v strukturo, hkrati pa omogoča uhajanje vodne pare. S tem se zmanjša verjetnost plesni in gnilobe lesa.

Popolna groba vodovodna napeljava, električna HVAC
Nameščeni so naslednji:
Cevi in ​​žice
Kanalizacijske cevi in ​​zračniki
Vodovodne linije
Kopalne kadi, tuš enote
Kanali za HVAC sistem
HVAC prezračevalne cevi
Ko je lupina končana, je mogoče namestiti tiru in streho. Hkrati izvajalci elektro in vodovodne napeljave začnejo napeljati cevi in ​​žice skozi notranje stene, strope in tla. Za vsako napeljavo so nameščeni kanalizacijski vodi in prezračevalne odprtine ter vodovodne napeljave. Na tej točki so nameščene kopalne kadi in enodelne enote za tuš/kad, ker je več prostora za manevriranje velikih, težkih predmetov.

Vgrajeni so kanali za sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) ter po možnosti tudi peč. Prezračevalne cevi HVAC so nameščene skozi streho, izolacija pa je vgrajena v tla, stene in strope.

Ko se kritina nadaljuje, se hiša šteje za “posušeno”. Električar nato namesti vtičnice za vtičnice, luči in stikala ter napelje žice od odklopne plošče do vsake vtičnice. V to delo je vključena napeljava za telefone, kabelsko televizijo in glasbene sisteme.

Upoštevajte, da so kanali za HVAC in vodovod običajno nameščeni pred ožičenjem, ker je žice lažje napeljati okoli cevi in ​​kanalov kot obratno.

Pregledi #2, #3, #4
Grobi okvirji, vodovod, električni in mehanski sistemi se pregledajo glede skladnosti z gradbenimi predpisi. Najverjetneje bodo to trije različni pregledi. Vsaj pregled okvirja se bo izvajal ločeno od električnih/mehanskih pregledov.

Na tej stopnji se na gradbišče dostavi suhozid (znan tudi kot mavčne plošče, stenske plošče ali mavčne plošče).

 1. Namestite izolacijo
  Pogoste vrste izolacije v novih domovih
  Fiberglass
  Celuloza
  Penasta mineralna volna
  Betonski bloki
  Izolacijske betonske oblike
  Spray pena
  Strukturno izolirane plošče
  Penasta plošča ali rebrasta pena
  Izolacija igra ključno vlogo pri ustvarjanju udobnejše, dosledne notranje klime, hkrati pa bistveno izboljša energetsko učinkovitost doma . Ena najpomembnejših lastnosti izolacije je njena toplotna zmogljivost ali R-vrednost, ki kaže, kako dobro se material upira prenosu toplote. Večina domov je izoliranih v vseh zunanjih stenah, pa tudi na podstrešju in vseh nadstropjih, ki se nahajajo nad nedokončanimi kletmi ali lezijskimi prostori.

Najpogostejše vrste izolacije, ki se uporabljajo v novih domovih, so steklena vlakna, celuloza in pena. Glede na regijo in podnebje lahko vaš gradbenik uporabi tudi mineralno volno (drugače znano kot kamena volna ali žlindra); betonski bloki; penasta plošča ali trda pena; izolacijske betonske oblike (ICF); razpršena pena; in strukturno izolirane plošče (SIP).

Za novogradnjo je značilna izolacija odeje, ki je na voljo v zvitkih ali zvitkih. Tako je tudi izolacija z ohlapnim polnjenjem in vpihano izolacijo, ki je izdelana iz steklenih vlaken, celuloze ali delcev mineralne volne. Druga možnost izolacije, tekoča pena, se lahko razprši, nanese na mestu, vbrizga ali vlije. Čeprav stane več kot tradicionalna izolacija, ima tekoča pena dvakrat večjo R-vrednost na palec in lahko zapolni najmanjše votline ter ustvari učinkovito zračno pregrado.

Lete in zvitki iz steklenih vlaken in mineralne volne se običajno vgrajujejo v stranske stene, podstrešja, tla, prostore za plazenje, strope katedrale in kleti. Proizvajalci pogosto pritrdijo oblogo, kot je kraft papir ali folija-kraft papir, ki deluje kot parna zapora in/ali zračna zapora. Na območjih, kjer bo izolacija izpostavljena, kot so stene kleti, imajo letve včasih posebno ognjevarno oblogo.

 1. Dokončajte suhomontažne in notranje opreme, začnite z zunanjimi zaključki
  Suhi zid je obešen in lepljen
  Teksturiranje je končano
  Nanese se primarni premaz barve
  Vgrajene so zunanje obloge (opeka, štukature, kamen).
  Suhi zid je obešen in zalepljen, tako da šivi med ploščami niso vidni, in teksturiranje suhih zidov (če je primerno) je končano. Po končanem lepljenju se nanese tudi temeljni premaz barve. Izvajalci začnejo nameščati zunanje obloge, kot so opeka, štukature, kamen in tiru.
 2. Dokončajte notranjo oblogo, namestite zunanje prehode in dovoz
  Vgrajena vrata, okenske police, okrasne obloge
  Vgrajene omare, umivalniki, kaminski plašči
  Končni premaz barve
  Vgrajena so notranja vrata, podstavki, ohišja vrat, okenske police, letve, ograje za stopnišča in druge okrasne obloge, skupaj z omaricami, umivalniki in kaminskimi ogrinjali ter obdajami. Stene so pobarvane in po potrebi polepljene s tapetami .

Na splošno se v tej fazi oblikujejo zunanji dovozi, pešpoti in terase. Mnogi gradbeniki raje počakajo do konca projekta, preden zalijejo dovoz, ker lahko težka oprema (kot je tovornjak za dostavo suhih zidov) poškoduje beton. Toda nekateri gradbeniki zalijejo dovoz takoj, ko so temelji končani, da jim lastniki, ko obiščejo gradbišče, ne bodo blatili čevljev.

 1. Namestite tla s trdimi površinami, pulti; Popolna zunanja ocena
  Postavljene so keramične ploščice, vinil in lesena tla ter pulti. Zunanje zaključno razvrščanje je zaključeno, da se zagotovi ustrezno odvodnjavanje stran od doma in pripravi dvorišče za urejanje okolice.
 2. Dokončajte mehanske obloge; Namestite kopalniške napeljave
  Vgrajene so svetilke, vtičnice in stikala ter zaključena električna plošča. HVAC oprema je nameščena in registri zaključeni. Umivalniki, stranišča in pipe so postavljeni.
 3. Namestite ogledala, tuš vrata; Zaključna tla, zunanja ureditev krajine
  Namestijo se ogledala, vrata za tuš kabino in preproge, izvede se končno čiščenje. Zasajena so drevesa, grmičevje in trava ter zaključena druga zunanja ureditev.

Pregled št. 5
Uslužbenec gradbenih predpisov opravi končni pregled in izda potrdilo o uporabi. Če se med tem pregledom odkrijejo kakršne koli napake, se lahko načrtuje nadaljnji pregled, da se zagotovi, da so bile odpravljene.

 1. Končni sprehod
  Tukaj opazite elemente, ki jih je treba popraviti ali prilagoditi!

Graditelj vas bo vodil skozi vaš novi dom, da vas bo seznanil z njegovimi značilnostmi in delovanjem različnih sistemov in komponent ter razložil vaše odgovornosti za vzdrževanje in vzdrževanje ter garancijsko kritje in postopke. To se pogosto imenuje sprehod pred poravnavo . To je tudi priložnost, da opazite elemente, ki jih je treba popraviti ali prilagoditi, zato bodite pozorni in previdni. Preglejte površine pultov, napeljave, tal in sten glede morebitnih poškodb. Včasih nastanejo spori, ker lastnik stanovanja po vselitvi odkrije izrez na pultu in ni mogoče dokazati, ali je to povzročila gradbena ekipa ali lastniki selitve.

Nekaj ​​besed o pregledih
Vaš novi dom bo med gradnjo redno pregledan. Poleg obveznih inšpekcijskih pregledov za skladnost s kodo lahko vaš graditelj izvaja preverjanje kakovosti na kritičnih točkah v procesu. (V zgornji zgodbi navajamo, kdaj se ti pregledi običajno izvajajo.) Ideja je, da pred zaključkom gradnje ujamete čim več možnih težav, čeprav se nekatere težave morda ne bodo pojavile, dokler ne boste živeli v domu nekaj časa. časa.

Raziskava skupine New Home Source Insights Panel je pokazala, da je večina udeležencev razprave zainteresirana za spremljanje napredka svojih novih domov – naj bo to prek e-poštnega sporočila graditelja, vozov ali celo z uporabo dronov. Preden se nenapovedano odpravite na domačo stran, se zgodaj pogovorite s svojim graditeljem o udeležbi na inšpekcijskih pregledih, s svojim nepremičninskim agentom ali brez njega. Tudi če vaša prisotnost ni potrebna, je to priložnost, da izveste več o tem, kaj je za zidovi vašega novega doma in kako vse deluje. Če nameravate najeti svojega inšpektorja, ki bo opravil dodaten pregled doma, o tem obvestite svojega graditelja pred začetkom gradnje.

Sodelovanje z gradbincem, ki bo zgradil vaš nov dom, je peti od šestih korakov do vašega novega doma. V našem Vodiču po novem domu boste našli koristne in navdihujoče članke, diaprojekcije in videoposnetke, ki bodo olajšali in popestrili vašo novo pot domov.

Dodaj odgovor